Hvorfor købe kedelige karrysild på glas når man kan lave dem meget lækrere selv? Hér er opskrifter på tre dejlige (snyde?)sild til julefrokostbordet, som helt sikkert vil høste roser fra gæsterne.
Der bliver vist ikke julet så meget hér på bloggen. Først og fremmest går jeg egentlig ikke sååå meget op i jul (Oh no! She said it!). Altså, jeg synes da det er super hyggeligt og alt sådan noget, – jeg er bare ikke selv så god til at pynte op, bage julegodter, lave adventskrans og pakke egne gaver ind.
Så overskudsagtig er jeg altså ikke (endnu). Men det ændrer ikke på at jeg elsker at give gaver og spise god julemad. Så når jeg bliver inviteret til julefrokoster, og bliver bedt om at medbringe en ret, så går jeg ret meget op i at lave det selv.
Note: en læser gjorde mig fint opmærksom på at dette statement måske ikke helt er berettiget, eftersom nedenstående opskrifter laves med færdigmarinerede sild – fra glas. Jeg tager kommentaren til mig og vil næste gang begive mig ud i hjemmelavede sild HELT fra bunden. Der er lidt inspiration at finde til dette hér fra selveste Adam Aamann.
Det gjorde jeg så i lørdags, da jeg skulle stå for silden til en tøsejulefrokost. Sildene skulle transporteres – derfor den meget lidt kreative anretning. Og som det måske kan ses, er jeg bedst til sild kammufleret i gode dressinger og min silde”anretning” kom derfor til at bestå af:
- Porresild
- Klassiske karrysild
- Mormors sildesalat
Porresild
Porresildene fandt jeg på at lave i foråret efter en påskefrokost fra Slagter Lund. Det var ikke en sild, jeg havde fået før, men de smager altså ret godt sammen med porrerne.
Opskriften på dem kan du finde lige her.
Klassiske karrysild
Karrysilden er en klassiker og den første sild, jeg lærte at spise. Tilgengæld er varianten på glas frygtelig kedelig og det er altså ret nemt at lave selv. Jeg blander hakkede løg, cornichoner og æble i for at tilføre både syre og sødme.
Du skal bruge:
- Et glas hvide sild (eller hjemmemarinerede sild, hvis du er ekstra-sej)
- Et halvt løg
- To små æbler
- 4-5 små cornichoner
- 1dl mayonaise
- 1dl creme fraiche
- 2-4 tsk karry (efter smag)
- Salt og peber
Hak løg, æbler og cornichoner fint og skær sildefilleterne i mindre (mundrette) bidder. Bland creme fraiche og mayonaise (lav med fordel denne selv – det gjorde jeg) og smag til med karry, salt og peber. Vend de hakkede ingredienser i og til sidst sildefilleterne. Lad det trække i minimum et par timer og gerne natten over.
Servér med nykogte æg på friskbagt rugbrød.
Mormors sildesalat
Hver jul står min mormors sildesalat på julefrokostbordet – og jeg har faktisk aldrig smagt den andetsteds. Den smager virkelig godt! Forestil dig russisk salat med sild. Anret den flot (flottere end jeg gjorde hér) på et fad med halverede æg, som hører sig til.
Du skal bruge:
- 1 glas krosild (eller kryddersild)
- 10 skiver syltede rødbeder
- 2 syltede agurker
- 3 æbler
- 1 løg
- 2-300 g god mayonnaise
- 4 spsk rødbedesaft (fra glasset med syltede rødbeder)
- 1 tsk karry
- 1 tsk sennep
Hak alle ingredienserne fint til små tern – også silden. Rør mayo med saften fra rødbederne og smag til med lidt karry og sennep. Bland endelig sild og øvrige ingredienser i. Servér med kogte æg som pynt.
3 Comments
A + K = ♥
12/12/2013 at 12:25Lækkert! Elsker sildemadder – især porresildende lyder skønne, og så er det så fint i sylteglassene.
– Anne
Rikke
18/12/2015 at 10:25Hejsa – kan man lave det dagen før?
Pigen
29/12/2015 at 14:54Beklager det sene svar – jeg har været lidt druknet i jul :) Det kan man bestemt!