Burger Hovedretter Opskrifter

Pulled Pork Burger

Ligesom den hjemmelavede burger efterhånden er et must på sommergrillen, er “pulled pork” nu også blevet populært at servere i burgerbollen. På mange måder har pulled pork også de samme egenskaber: alle de gode ingredienser og det smagfulde kød er samlet i én bid, og der er ingen grænser for hvad du kan nørde og kreere i køkkenet af marinader og dips.

Et pulled pork projekt

Et af projekterne i sommerferien blev pulled pork burger. Eftersom det var mit første forsøg med hjemmelavet pulled pork vil jeg langt fra kalde mig ekspert, men måske blot dele lidt ud af mine erfaringer med “svinet”. Dog har jeg spist en del pulled pork burgere (også i USA) og har en ret klar holdning til hvordan den skal stykkes sammen.

For det første synes jeg det er vigtigt at tilføre det møre, men også ret fede, kød med en vinaigre-marinade som tilfører en tilpas syre. Derudover mener jeg ikke at coleslaw skal være så mayonaise’t som mange kan finde på at lave den – og istedet smøre chilimayo eller barbeque sauce i bollen.

Det blev et projekt, der involverede hele familien, og særligt købet blev et projekt for drengene. Dog lavede vi ikke grisen på grillen (selv mange bedyrer at det er den eneste rigtige facon), men istedet i ovnen, da vi ikke lige kunne overskue processen i at holde gang i grillen på lave grader over 12 timer. Men det kan måske blive et eksperiment til næste gang.

Processen blev som følger:

1) Først blev kødet lagt i saltlage natten over
2) Dernæst blev kødet “rubbed” med en masse gode krydderier
3) Kl. 7 næste morgen røg kødet i ovnen på 100 gr. i 12 timer
4) KL 19 blev kødet taget ud, trevlet, overhældt med marinade og serveret i burgerboller med coleslaw og saucer

Vi serverede:

(der var mad nok til min. 8 personer)

Nakkesteg: forberedele og saltlage

Rens nakkestegen for sener og fedtsamlinger – man kunne sikkert godt have været mere nøjsommelig, end vi var.

Pulled Pork19

Læg det dernæst i saltlage natten over.

Pulled Pork18

Pulled pork rub

Rubben blev lavet på slump med inspiration fra denne opskrift:

  • 50 g brun farin
  • 50 g mild paprika
  • 2 spsk friskkværnet peber
  • 2 spsk salt
  • 1 spsk cayennepeber
  • 1 tsk hvidløgspulver
  • Evt. lidt chilipulver

Bland alle ingredienserne sammen.

Pulled Pork17

Gnid rubben godt ind i kødet.

Pulled Pork16

På alle leder og kanter – og læg dernæst kødet (med rub) i en pose.

Pulled Pork15

Vi satte kødet i ovnen næste morgen kl. 7. Ovnen indstilles på 100 gr og kødet steges i 12 timer.

Pulled Pork13

Coleslaw

I mellemtiden kan der passende laves coleslaw og marinader.

Til 4 personer:

  • 4 gulerødder
  • 1/2 hvidkålshoved
  • 1 dl æblecidereddike
  • 1 spsk sennep
  • 1 spsk honning
  • 3 dl creme fraiche
  • Salt og peber

(Vi var kun fire til bords, derfor denne mængde – hvis der skal være nok til 8 personer, som der er i stegen, skal du selvfølgelig bare gange op)

Finthak kål og gulerødder og overhæld det med en marinade af eddike, sennep og honning. Lad det gerne stå og trække.

Pulled Pork12

Inden servering hælder du creme fraiche i (du kan evt hælde lidt af væden fra marinaden fra, men jeg kan godt lide den friske, syrlige smag), rør rundt og mag til med salt og peber.

Pulled Pork11

Vi pyntede til sidst med sasamfrø, som smager skønt heri.

Pulled Pork4

Marinader og dips

Min kæreste lavede en håndfuld skønne dips, bl.a. en mayo med salvie (se opskriften på hjemmerørt mayo her), samt en chilimayo.

Og dernæst lavede han en ret improviseret barbeque-sauce på en opskrift af rigeligtsmør.dk.

Pulled Pork3

Færdig steg og vinaigre marinade

Efter 12 timer i ovnen er stegen blevet godt brændt på ydersiden.

Pulled Pork14

Vi anvente et stegetermometer for at afgøre om kødet var færdigt efter de 12 timer og det viste 95 grader, da vi tog det ud.

Pulled Pork10

Med alt det ovennævnte tilbehør på bordet og lune burgerboller, begyndte vi at trevle kødet.

Pulled Pork9

Pulled Pork7

Det er så mørt, at du blot kan trække det fra hinanden med to gafler. Sørg for at trevle det godt ud til små stykker – det er lettere at håndtere og lækrere i bollerne.

Pulled Pork8

Derpå overhældte vi kødet med en syrlig vinaigre-marinade, af Gastomands opskrift.

Pulled Pork6

Og så er det bare om at spise: smør bollerne med mayo og barbeque og prop dem godt med kød og coleslaw. Og skyl ned med en kold øl.

Pulled Pork5

Jeg synes, vi endte med et rigtig fint resultat efter et første forsøg med hjemmelavet pulled pork. Marinader og dips gjorde det rigtig fint i de søde burgerboller, og jeg er klart en fan af at tilføre kødet en god portion syre i form af vinaigre-marinaden. Coleslawen var tilpas frisk og ikke for mayo’et til min smag.

Lad mig endelig høre jeres erfaringer med pulled pork!

Pulled Pork2

You Might Also Like

16 Comments

  • Reply
    fattig-bloggeren
    25/07/2013 at 21:08

    Åh det er bare noget af det bedste jeg ved! Får det så tit derhjemme og glæder mig altid i uger i forvejen :D Har ikke selv prøvet at kaste mig ud i det, så beundrer meget dit mod… Det er den vildeste blære-ret, og den smager jo fantastisk!
    Smiler helt over dit indlæg :D
    Hilsen fattig-bloggeren

    • Reply
      Pigen
      25/07/2013 at 22:47

      Hehe, sikke en sød kommentar! Ja, det smager nemlig fantastisk og er ikke engang svært at kaste sig ud i – dog tager det lige et par dages planlægning og en hel dag at tilberede. Men det er det hele værd! :)

  • Reply
    Spørge Jørgen
    22/08/2013 at 19:52

    Hej
    God beskrivelse/vejledning. Det ser bare rigtig godt ud!
    Det kan godt være det er dumt spørgsmål, men i ovnen, har du da vand under din steg?
    Mvh Spørge Jørgen

    • Reply
      Pigen
      22/08/2013 at 23:52

      Tak :) Der findes bestemt ingen dumme spørgsmål!
      Vi brugte ikke vand i ovnen, men jeg kender til en version hvor du overhælder stegen med marinade undervejs. Det giver i hvert fald lidt damp til stegningen.
      Men det er da værd at prøve af :)

  • Reply
    Martin Villumsen
    16/09/2013 at 18:39

    Umm det ser nu godt ud til, at det blev en go’ pulled pork! :) Er glad for, at I kunne bruge min opskrift på barbecuesauce som inspirationskilde – og tak for linket :)

    Venlig hilsen
    Martin
    Rigeligtsmør.dk

    • Reply
      Pigen
      23/09/2013 at 18:19

      Selv tak og tak for en god opskrift :)

  • Reply
    Josefine
    04/11/2013 at 11:53

    Hvor ser det bare godt ud, det skal helt sikkert serveres for vores gæster på fredag :)
    Jeg har aldrig lavet det før, så har lidt dumme spørgsmål!
    Hvordan lavede i saltlagen, jeg har ingen erfaring med dette og er sikker på jeg ville kunne ødelægge det med en freestyle :/
    Må man få opskriften på dine burgerboller :) ??

    Glæder mig til at afprøve din lækre opskrift!

    • Reply
      Pigen
      04/11/2013 at 19:00

      Hej Josefine. Tak for de søde ord :) Jeg glæder mig til at høre, hvordan det går på fredag. Og der findes bestemt ingen dumme spørgsmål!

      Jeg har vist heller ikke skrevet hvordan vi lavede saltlagen, men jeg mindes at vi blot opløste ca. 150g sukker i ca. 2l vand. Så vidt jeg kan læse mig til kan du også spæde lidt sukker og/eller lauerbærblade i. Du kan vælge at koge lagen op for bedre at opløse ingredienserne, eller bare røre godt igennem. Vi valgte det sidste – så slipper man også for at skulle vente på at den køler af igen :)

      Du kan tro, at du må få opskriften på burgerbollerne. Til denne pulled pork burger, brugte jeg denne opskrift, som er meget sød og luftig – men jeg har også en mere klassisk variant her.

      Håber det var en hjælp? :)

  • Reply
    Josefine
    06/11/2013 at 17:23

    Tusind tak for det hurtige svar :)

    Jeg har lige været hos slagteren for at købe kødet, og han sagde, at jeg hverken skal rense kødet, fordi fedtet gør at den ikke udtører i ovnen, og at jeg ikke skal saltlage det, men i stedet lade det ligge i “ruben” i 24 timer med salt, hvorefter jeg skulle komme det i ovnen med en mørk øl.

    Altså umiddelbart burde man jo tro på en slagter, meeeen noget siger mig, at din opskrift bare er bedre. Så hælder egentlig mest til at følge din til punkt og prikke :)

    Har du erfaringer uden saltlage og med ikke at rense kødet??

    Tak for opskriften til bollerne, ej min mund løber helt i vand bare af at tænke på maden :)

    Håber du kan hjælpe mig videre, er nemlig igang med at koge vandet til saltlagen.
    Ps. mener du 150 g. salt til 2 liter vand :)??

    • Reply
      Pigen
      07/11/2013 at 09:17

      Hej Josefine

      Hvor er du sød! Men uha, man vil jo nødigt lægge sig ud med en slagter – han har jo unægteligt en del mere erfaring end mig på området.

      Min metode har jeg kun prøvet er par gange og har ikke forsøgt mig uden saltlage. Som du dog kan se på billederne var vi heller voldsomt grundige med at rense kødet (kan tage timer), så der har han måske en pointe. Jeg vil bare helst slippe for at sidde med rent fedt i de trevler, man ender med til sidst :)

      Jeg har læst mig til på mange andre blogs og i forskellige kogebøger (for jeg skal bestemt ikke gøre mig selv til ekspert på området..) at saltlagen bruges til at “sprænge” kødet – bibeholde saftigheden og tilføre kødet salt. Hvor meget det reelt betyder ved jeg ikke før jeg har prøvet at lave det både med og uden – jeg må lave en test!

      Mange gange held og lykke med det – det kan ikke gå galt, hvad enten du gør det med eller uden! ;)

  • Reply
    Anders Damm Gastromand
    14/11/2013 at 12:46

    Smukt!

  • Reply
    Louise
    23/02/2014 at 17:34

    Hej!
    Hvis man nu ikke har mulighed for at holde sig hjemme i de 12 timer (og ikke er så vild med at efterlade en tændt ovn) tror du evt at jeg vil kunne stege den 6 timer fredag, og så de sidste 6 timer om lørdagen?

    Mvh Louise

    • Reply
      Pigen
      23/02/2014 at 21:02

      Uha, det har jeg aldrig selv prøvet. Jeg tror næsten hellere jeg ville lave det hele i forvejen – og trevle det og servere det koldt. Men det kan da godt være man kan lave det over to omgange, jeg ville bare frygte at det blev tørt :-/

      Jeg tør altså ikke rådgive dig, da jeg som sagt aldrig har prøvet hverken det ene eller det andet. Måske Gastromand-drengene har nogle gode råd på deres blog.

      • Reply
        Louise
        26/02/2014 at 10:27

        Ok- tak for dit svar! :) Glæder mig rigtigt meget til at lave (og smage) det!

  • Reply
    Signe
    15/07/2014 at 15:50

    Hej!
    Nu spørger jeg nok rigtig dumt, men ligger du den i saltlage i 12 timer og så derefter trækker kødet så med rubben i 24 timer, eller kommer du kødet i ovnen lige efter du har kommet rubben på? :)

    Mvh Signe

    • Reply
      Pigen
      17/07/2014 at 12:30

      Det er bestemt ikke et dumt spørgsmål! Jeg kan faktisk ikke helt huske om vi lod kødet trække med rubben, men det er sikkert ikke en dårlig idé, hvis man har tiden til det. Så ja, læg den i saltlage om morgenen og tag den op om aftenen og rub den – lad den så trække til dagen efter, hvor du sætter den i ovnen tidligt næste morgen :)

    Leave a Reply