Hovedretter Opskrifter Tilbehør

Ovnbagte pomfritter

Spis pomfritter til alt!

Det er vist ingen hemmelighed at jeg elsker pomfritter. De kan spises til (næsten) alt og de kan udføres og -formes i tusindvis af variationer. Der er som sådan ikke nogen regler, men de skal for guds skyld være salte og sprøde!

De kan spises på grillbaren og på bistroen, til steak, moules eller burger – eller de kan nydes helt alene med en dejlig dip eller sovs. Og så kan de selvfølgelig laves derhjemme.

Sokkelunds hemmelighed

Jeg fik inspiration til denne opskrift, da jeg (for snart mange år siden) stiftede bekendtskab med Café Sokkelunds burger. De løftede sløret for hemmeligheden bag deres sprøde fritter, som hovedsageligt består i at udvande kartoflerne inden stegning i ovnen af flere (helst tre) omgange.

Der er garanteret mange, der vil hævde, at rigtige pomfritter bør laves i friture. Men jeg går nu ind for at gøre det let og enkelt – og det er en fritøse ikke umiddelbart for mig (men overbevis mig gerne om det modsatte).

Ved første øjekast kan denne metode muligvis synes en smule omsonst. Men der er faktisk ikke ret meget arbejde i det, og kartoflerne kan nærmest passe sig selv. Det kræver bare, at man afsætter tiden til at udvande og tørre kartoflerne, men det er noget man fx kan gøre aftenen i forvejen.

Jeg synes i hvert fald at denne metode i ovnen er helt udemærket og dejligt nem, ligesom jeg også bilder mig selv ind at den er en kende sundere, – men hvad ved jeg :)

Alt du skal bruge, er:

  • Min. 1 stor kartoffel per person
  • Rapsolie
  • Salt
  • og evt andre krydderier

Fremgangsmåde:

Skræl kartoflerne (det gjorde jeg så ikke denne gang) og skær disse i tynde stave – et mandolinjern kan være anvendeligt. Sørg for at skære kartoflerne i nogenlunde lige store stave – det gør det lettere at styre, når de skal tilberedes.

Pomfritter

Fyld kartoflerne i en stor skål med vand. De skal gerne ligge min en time – også gerne længere. Skift evt. vandet undervejs.

Pomfritter 2

Kartoflerne tørres dernæst i en si / på køkkenrulle eller et viskestykke. Igen helst mere end en time og udskift gerne underlaget under vejs, når det bliver for vådt.

Pomfritter 3

Når kartoflerne er tørre kan de lægges til at suge olie, salt og krydderier, fx. i en tætlukket pose.
Dette trin kan springes over og du vender istedet kartoflerne i olie og salt inden de kommer i ovnen. Har du lagt kartoflerne i en pose med olie skal de igen gerne ligge et stykke tid (fx en halv time) og den overskydende olie hældes fra inden de lægges på en bageplade.

Pomfritter 4

Fordel kartoflerne jævnt på et bagepapir på en bageplade, og de bages i ovnen ved 250 grader (skru evt. ned undervejs).

Tip: Alt efter hvad du serverer kartoflerne til, kan krydderier som enten estragon, timian, rosmarin og paprika fungere strålende til.

Pomfritter 5

Giv gerne kartoflerne en tur i ovnen over to – og gerne tre – omgange, hvor kartoflerne lige kommer ud og hviler/køler af, inden de kommer ind igen. Sådan bliver de ekstra sprøde. Dette kan især være anvendeligt, hvis du skal have flere ting i ovnen. Lav da kartoflerne af første omgang. Tag dem ud og kom evt. stegen i ovnen. Tag stegen ud og sæt den til at hvile mens kartoflerne får en sidste tur i ovnen.

Jeg har forsøgt mig med både tre gange for fuld knald på ovnen (2 x 15 min og til sidst indtil de er tilpas gyldne), samt de første gange ved 180 grader (igen 2 x 15 min) og så fuld knald på ovnen til sidst. Umiddelbart fungerede sidstenævnte metode bedst for mig, men lad mig endelig høre, hvad I har bedste erfaringer med!

OBS! Pomfritterne blev lidt mørkere end vanligt denne gang, fordi de blev bagt med skræl. Skræller du kartoflerne inden bagning, vil de ikke blive lige så rustikke og mere “pomfrit”-agtige.

Pomfritter 6

Strø evt. lidt ekstra salt over og spis de sprøde fritter til en Sauce Bearnaise eller hjemmelavet burger.

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Hjemmelavet burger - Pigen & Pomfritten
    19/05/2013 at 19:44

    […] Se min opskrift på ovnbagte, sprøde pomfritter her. […]

  • Reply
    Suveræn Sokkeburger - Pigen & Pomfritten
    08/06/2013 at 23:17

    […] alle tre burgers blev serveret føromtalte, håndskårne pomfritter – ud fra metoden, som Sokkelund selv beskriver på menukortet: […]

  • Reply
    Sødere og luftigere burgerboller - Pigen & Pomfritten
    18/07/2013 at 10:04

    […] Ovnbagte pomfritter […]

  • Reply
    Mmm… Pulled pork med cafekartofler, aioli og syltede løg | inaina.dk
    06/04/2014 at 12:09

    […] skulle laves lækre cafekartofler til. Til det lod vi os inspirere af opskriften her hos Pigen og Pomfritten. Vores kartofler var små og med skræl på, og så fik de 3 x 15 minutter i ovnen på 180 grader […]

  • Reply
    Daniel
    05/03/2016 at 12:23

    Vedr. de ovnbagte pommes frites. Bruger du almindelige kartofler eller bagekartofler?

    Har hørt at man skal bruge bagekartofler, og opskriften siger ‘Min. én stor kartoffel per person’, så det tyder lidt på det, men det fremgår ikke af teksten.

    Mvh. Daniel

    • Reply
      Pigen
      20/03/2016 at 14:52

      Beklager det sene svar – jeg bruger bagekartofler ja.

  • Reply
    Thomas
    25/03/2016 at 23:50

    Tak for en lækker blog – har inspireret mig mange gange og afholdt mig fra selv at lave noget lignende, for gik med med tankerne ind til jeg så din ;-) Vil afprøve din pomfritopskrift en dag, for synes også at friture er lidt besværlig. Mht til kartoffelsort, inviterede jeg for et års tid siden en belgisk veninde på pomfritter fra Sokkelund. Hun var meget begejstret og mente at de havde en smag og størrelse der er karakteristisk for Charlotte kartoflen. Har ikke efterprøvet det endnu, men det kommer nok en dag… Desværre er jeg bange for at Sokkelunds pomfritter ikke længere er hvad de har været – er i hvert fald blevet skuffet de sidste to gange (med næsten en måneds mellemrum) og af samme årsag er det snart et halvt år siden jeg har været der sidst :.( Hvis du har oplevet at de stadig topper, hører jeg gerne om det. Bedste fritter jeg kender til p.t. er papirøens (tak igen til dig) eller på Vesterbro i den gamle saunabar – desværre er jeg ikke så vild med burgeren i sidstnævnte.

  • Reply
    Søren
    09/04/2016 at 09:50

    Ommenom! Jeg prøvede i går, og hold nu op hvor er det en god opskrift (ellers var jeg virkelig heldig).

    Har du kastet dig ud i nogen forsøg, hvor du bruger varmluft? Jeg tænkte lidt på at forsøge mig, med sidste omgang hvor vi er på 250 grader – men så går alt lidt hurtigtere, på godt og ondt :-)

    • Reply
      Pigen
      25/05/2016 at 14:01

      Hehe, det er jeg glad for at høre! Det plejer også at fungere ret fint for mig :)
      Jeg har også prøvet med varmluft – min erfaring er bare, at de ikke bliver lige så sprøde. Men fortæl mig endelig, hvordan det går for dig?

  • Reply
    Amanda lærkegaard
    12/07/2016 at 18:13

    Hej med dig!
    Hvad står din ovn på?? Altså hvilket “program”
    Kh Amanda

    • Reply
      Pigen
      12/10/2016 at 10:46

      Jeg har klart bedst erfaringer med at køre alm. ovn – altså ikke varmluft.

    Leave a Reply