Inspiration

En guide til byens bedste fritter

salon39 9

Den gode pomfrit?

Pomfritter er en højst personlig sag, og de er samtidig svære at sammenligne. For kan man overhovedet kalde overskårne kartofler eller kartoffelbåde for pomfritter? Og hvad hvis man (som undertegnede) bare rigtig godt kan lide dem plain som McDonalds laver dem?

Jeg har været meget uenig i kåringen af Halifax som “byens bedste burger”. Hovedsageligt fordi jeg har haft nogle lidt kedelige oplevelser, hvor bøffen er blevet stegt til ugenkendelighed. Men samtidig synes jeg at både deres bolle og deres fritter trækker oplevelsen alt for meget ned. Især “fritterne”, som serveres som overskårne, små kartofler, der nok er både kogt og stegt. Men de er seje og melede og har bare ikke ret meget med pomfritter at gøre.

Jeg har tilgengæld, efter mit seneste besøg på Halifax, erfaret at de har ændret deres pomfritter til den mere klassiske version, og det glæder mig.

Min favorit-pomfrit

Pomfritter skal (i min verden) være salte og sprøde, og så skal de altså kunne spises med fingrene (ligesom burgeren bør) og dyppes i dejlige saucer og dips – deraf den praktiske, aflange form.

Da jeg var lille fik jeg skældud af min mor, fordi jeg præsterede kunne få én pomfrit alene til at række til et helt bæger remoulade.. Ja, det er frygtelig ulækkert! Og jeg spiser i dag meget sjældent remoulade til mine pomfritter (måske nåede jeg min kvote i en tidlig alder), men det understreger lidt min pointe: en pomfrit skal kunne dyppes – og nydes – for hver bid.

Dermed ikke sagt at jeg saver alle burgerbarer midt over, hvis de ikke serverer klassiske pomfritter. Jeg elsker når restauranterne giver deres bud på både burger og fritter, men det skal altså fungere – og det gjorde fx Halifax’ tidligere bud ikke, efter min mening.

Pomfrit Top 5

Jeg har hér taget uddraget en Top 5 bedste pomfrit-oplevelser. Du kan se det samlede overblik over alle pomfrit-anmeldelser her.

1. Sokkelund – Café & Brasserie

Sokkelund burger 6

Café Sokkelund på Frederiksberg serverer de bedste pomfritter, jeg til dato har smagt. Basta! Sokkelund beskriver selv metoden til deres hjemmelavede pommes frites i deres menukort: kartoflerne skylles og udvandes inden de forsteges og inden servering steges igen i jordnøddeolie, indtil de er sprøde. Og det er de!

Bonusinfo: Pomfritterne til burgeren er ad libitub, ligesom de to slags dip: aioli og bearnaise

2. Salon 39

salon39 9

Jeg har efterhånden lært at det er noget af en smagssag, om man kan lide Salon 39’s fritter eller ej. De er karakteristisk tynde (a’la McDonalds) og ret salte. Men jeg elsker dem! Særligt er dippen, bestående af ketchup og røget mayo, fantastisk som supplement til den salte smag.

3. MASH

Mash8

MASH serverer chili fries til deres burger, og de er også ganske udemærkede. Men tippet er at bestille MASH’ klassiske fritter til burgeren – de smager så godt, at de ryger ind på en 3. plads.

(Desværre fik jeg aldrig et billede af de klassiske fritter – ovenviste er de lidt tyndere chili fritter)

4. Cock’s & Cows

Cocks and cows 12

Fritterne på Cock’s & Cows fås i mange varianter og jeg har særligt forelsket mig i deres twister fries. Men både “classic”, “vinegar” og “chili” fries er mindst lige så lækre. Dog er jeg nødt til at slå lidt ned på at Cock’s & Cows vælger at servere revl og krat fra fritøsen, og man derfor ender med at sidde med en omgang små, tørre pomfrit-rester, man næsten knækker tænderne på.

5. Café Høeg’s

Høegs 5

Café Høeg’s serverer en ganske fin caféburger, men særligt glad var jeg for fritterne. Sprøde, salte og perfekt gyldne. Det kunne mange andre københavnske caféer altså lære af!

Se hele overblikket over pomfrit-anmeldelserne hér.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Laura Louise Dahl
  29/07/2013 at 21:02

  Jeg ved godt at Pastis i Gothersgade ikke serverer burgere, men deres steak frites er bare god. Deres fritter er virkelig lækre og kunne nemt spise en bunke med en masse bearnaise.

  • Reply
   Pigen
   29/07/2013 at 22:25

   God pointe! Har godt prøvet Pastis Boeuf Bearnaise, men det er alt for længe siden. Deres fritter kunne sikkert sagtens snige sig op i top 5. Tak for tippet! :)

 • Reply
  Kim
  10/08/2013 at 12:01

  Der er slet ingen tvivl hos mig: Salon39 serverer de ubetinget bedste fritter i byen. Første (og desværre hidtil eneste) gang jeg smagte dem, kunne jeg ikke tale om andet resten af aftenen. Bevares, de ER specielle, men for fanden de er gode :)

  • Reply
   Pigen
   16/08/2013 at 20:43

   Sandt – men du er altså nødt til også at prøve Sokkelunds (såfremt du ikke allerede har).

 • Reply
  Steak Frites au Bistro Pastis - Pigen & Pomfritten
  15/11/2013 at 18:17

  […] jeg for noget tid siden udgav min top 5 over byens bedste fritter havde jeg endnu ikke besøgt Bistro Pastis. Altså i forbindelse med bloggen, vel at mærke – […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.