Opskrifter Tilbehør

Bearnaisecreme: den ultimative sommersauce til din grillmad

.. Og så har jeg vist ikke sagt for lidt!

Men den er altså drøn-god og ikke mindst drøn-nem at lave. Og så får jeg simpelthen så mange uhmm‘er og opskrift-efterspørgelser, når vi serverer den for gæster i sommerhuset.

Den er selvopfunden men langt fra rocket science. Jeg lavede den ved et dovent tilfælde for et par år siden, hvor solen skinnede, og jeg simpelthen ikke gad stå ved gryden og røre røre røre i bearnaisen. Så derfor blev det til en kold bearnaise – rørt som en mayo og blandet med creme fraiche for at lette den lidt.

Opskriften er som sagt simpel og som følger:

Ingredienser

(Portion til fire bearnaise-sultne personer)

  • 2 past. æggeblommer
  • 1 tsk sennep
  • 2 tsk bearnaiseessens*
  • 2 dl olie, der ikke smager af for meget (fx rapsolie)
  • Salt og peber
  • Frisk estragon – et godt bundt
  • 1-2 dl creme fraiche

*Hvis du laver bearnaiseessensen selv (ja, jeg er sgu doven nok til nogle gange bare at køre den færdiglavet..), skal du bruge:

  • 2 spiseskefulde hvidvinseddike
  • 2 spiseskefulde vand
  • 1 finthakket skalotteløg
  • Lidt estragon (fra bundtet ovenfor)

Fremgangsmåde

Bearnaise-essens

Hvis du laver essensen selv, er dette step 1. Kog ingredienserne sammen i en gryde til der er lige godt halvdelen tilbage. Si løg og estragon fra – så essensen er klar.

Afhængig af, hvor syrlig du kan lide din bearnaise (jeg kan godt lide den ret sur!), kan du evt. smage den færdige bearnaisecreme til med ekstra eddike eller lidt citron.

Bearnaisecremen

Pisk (stuetempererede) æggeblommer med bearnaiseessens, sennep og lidt salt og peber. Når konsistensen er skummende begynder du langsomt at hælde olie ved – hold øje med, at den binder sig til æggeblommerne og bliver tykkere. Når mayonnaisen begynder at samle sig, kan man godt hælde olien hurtigere ved.

Smag det, der nu er en bearnaisemayo (og som gør sig fortrinligt til at dyppe fx pomfritter i) til – evt. med mere eddike eller lidt citron. Husk nemlig, at du nu kommer til at fortynde smagen med creme fraiche.

Bland mayoen op med creme fraiche – jo “lettere” du ønsker smag og konsistens, desto mere creme fraiche kommer du ved.

Endelig tilføjer du den hakkede estragon. Både for syns skyld, og hvis du lader cremen trække lidt i køleskabet, vil den også tage smag fra den friske estragon.

Servér til grillede bøffer og nye kartofler!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply