Anmeldelser Nordisk Restaurant

Begejstrende besøg på Geist

Før Geist sikrede Bo Bech sit tidligere etablissement, Paustian, en michelinstjerne. Men ved åbningen af Geist udtalte Bech, at målet denne gang var at skabe et sted:

[quote].. hvor man godt må have det sjovt, og hvor man samtidigt kan få et fandens godt måltid mad, uden at hele restauranten står og nikker høfligt. Vi er mennesker. Og vi har en begejstring. En geist. Og det, håber jeg, smitter.[/quote]

På denne aften er der således gået to år, siden åbningen, og restauranten har fået både ris og ros med på vejen.

En følelse af New York

Man entrerer restauranten igennem en gård fra Kongens Nytorv, og når næsten at glemme at man befinder sig i lille København når man træder ind i det gennemførte univers, som giver en følelse af metropol.

En værtinde byder dig velkommen og seater dig snart ved pladser, enten med udsigt til det åbne køkken eller bag de store ruder til Kongens Nytorv. Man sidder på rad og række – medmindre man som større selskab bliver tildelt pladser omkring runde borde i den modsatte ende af restauranten.

Geist 20

Fra højtalerne strømmer pulserende lounge-musik, væggene er beklædt med mørk marmor og du underholdes gennem aftenen af de mange, forunderlige retter, som flyver forbi i en lind strøm fra køkkenet.

Geist 2

Geist

Sammensæt selv din menu efter appetit og inspiration

Stedets lidt atypiske menukort består af noget nær 30 forskellige retter: to sider salte og en side søde retter, dog ikke kategoriseret som de gængse for-, hovedretter og desserter. Tjeneren informerer os om, at man skal forvente at kunne klemme 3 salte retter ned – to af de små og én stor, og så slutte af med en dessert.

Vi inspiserer kortet og får lyst til at smage det hele. Vi er et af de slags kærestepar, der (til andres foragtelse) elsker at dele og smage hinandens bestillinger, men denne aften giver det mening (og pote), for vi kan således bestille flere forskellige af de mange fristelser.

Vi starter med to drinks med gin – den ene med lime og den anden med agurk.

Geist 5

Dernæst vælger vi to af de mindre retter (prislejde 85-130 kr.), som alle er sammensat af to-tre ingrediener, hvor den førstnævnte ingrediens er den dominerende.

Geist 6

Den ene ret er råkost af blomkål med porcheret æg og sort trøffel. En meget umage kombination af blomkål, æg og trøffel – men det smager fantastisk. Blomkålen er frisk og sprød, mens ægget flyder ud og blander sig med trøflen, som er ret dominerende. Man skal derfor  ikke være bange for trøffel for at vælge denne ret.

Geist 7

Den anden ret består af rå okse og stenbiderrogn med chili. En harmonisk sammensætning af det rå kød og den boblende rogn, som smager som om det altid har hørt sammen. Rognen tilfører køddet salt, og chilien gjorde faktisk retten lidt stært – alt sammen med til at give retten et delikat og enkelt udtryk.

Til retterne drikker vi et glas Chablis.

Underholdes og fascineres af arbejdet i køkkenet

Vi sidder lige foran køkkenet og har derved mulighed for at følge med i alle anretningerne og fascineres af det stumme samarbejde ved sammenstykningen af hver ret – som næsten kan sammenlignes med samlebåndsarbejde.

I det store åbne køkken får man et unikt indblik i det professionelle køkken. Her kan ses adskillige kokke ved hver deres arbejdsstation, hvor det lader til hver kok har et fåtal ansvarsområder, bestående af enkelte retter eller dele af dem.

Tallerkenerne flyder nøje planlagt fra sted til sted, før de til sidst ender på en af de mange tjeneres bakker. En stor mad-fabrik, med høj fokus på kvalitet og effektivitet. Dette afstedkommer samtidigt at gæsterne til hver en tid lige kan bestille og modtage avancerede gastronomiske retter, som var det tapas. Og konceptet fungerer!

Vi bliver inspireret og får lyst til at smage på alt der går forbi, og vælger således to retter, som synligt er populære denne aften.

Geist 8

Geist 9

Geist 12

En knald-rød servering af jomfruhummer-tatar med yoghurt og hibiskus. Igen en helt særlig smagskombination og vores smagsløg er både udfordrede og begejstrede. Yoghurten tilfører en bitterhed til den lidt sødere jomfruhummer, mens hibiskus klart dominerer retten – måske en tand for meget ift. den sarte jomfruhummer.

Geist 10

Geist 11

Dernæst en lidt mere klassisk servering af spidskålssalat med laks og dild – laksen er svær at spotte, men gemmer sig under den sprøde salat. Måske bliver laksen lidt for domineret af den kraftige smag fra spidskålen, men sidstnævnte er dog også hovedingrediensen.

Vi bliver ved fiskeretterne

Derpå når vi frem til de retter, der vil kunne sammenlignes med hovedretter – omend de er væsentlig mindre i størrelsen, end en hovedret normalt ville være. Priserne ligger mellem 135 og 185 kr.

Vi spotter hurtigt to retter på kortet, og de er igen fisk: taskekrabbe og vesterhavspighvar, – retter som ender med at være mine klare favoritter.

Geist 14

Ved mit besøg på Restaurant Höst faldt jeg i svime over deres estragon-mos, og denne aften falder jeg pladask for kartoffelmos med taskekrabbe og saltet smør.

Der er vist ingen tvivl om at der er en helt speciel kemi mellem mig og smør – mine smagsløg er i dén grad i himmerrige over den runde og let salte smag, og den lige så fløjlsagtige konsistens.

Geist 13

Krabben overgås kun af vesterhavspighvaren med fennikelraviolien på ost. Fisken er perfekt stegt med sprød skorpe og raviolierne har tilpas bid og smager fantastisk.

Jeg drikker et glas Riesling til krabben og min kæreste et glas, jeg desværre ikke kan huske.

Der er lige plads til en ekstra ret

Man skulle næsten tro at toppen var nået, men min kæreste har appetit på lidt mere og med en forkærlighed for hvide asparges afslutter vi de salte retter med hvide asparges med kammuslinger og gruyere. Igen leges der både med smagsnuancer og konsistens – asparges og kammuslinger supplerer hinanden rigtig fint. Aspargesene er kogt så de har lidt bid, mens kammuslingerne smelter på tungen og osten tilfører retten salt.

Geist 15

Et svært dessert-valg

Tiden er nået til de søde retter og vi har umådelig svært ved at beslutte os. Vi spørger tjeneren til råds, da vi har kortet valget ned til tiramisu, passionsfrugttærte eller chokolademousse og hun råder os til at prøve de to førstnævnte, hvor tiramisuen er Bechs “hofdessert”.

Geist 16

Geist 18

Passionsfrugttærten bliver servert med hvid chokolade og den sure frugt harmonerer perfekt med den søde chokolade. Denne dessert var min kærestes favorit, mens jeg forelskede mig i tiramisuen.

Geist 17

Serveringen går under navnet “Luft i luft i luft i tiramisu” og er en fortolkning af den klassiske tiramisu, hvor kun smagsnuancerne stemmer overens med den ellers velkendte dessert. En skøn – og som navnet antyder, luftig – konsistens og smag.

Vi slutter aftenen af med to cortados som serveres med en candyfloss med lakrids.

Geist 23

Et forfriskende og velfungerende koncept

Der hersker uden tvivl en begejstring for alle de afprøvede retter og en lyst til at vende tilbage for at prøve de resterende. Sammensætningen af de enkle og alligevel komplekse retter fungerede eminent, – ligeledes gør retternes kombinationer sikre smagssammensætninger og udfordrende overraskelser.

Man føler at der er en tanke bag hver mundfuld, man tager på Geist. Det er sjovt at sidde og kunne følge med i arbejdet i køkkenet og de retter, der flyver forbi. Bo Bech står selv i køkkenet og man fornemmer at han lige tjekker stort set hver ret inden de går ud.

Jeg er en stor fan af den måde konceptet og menuen er opbygget, så man selv kan komponere aftenens udtryk, eksperimentere og tilvælge undervejs – for køkkenet kan lynhurtigt følge med efter en bestilling.

Og så er jeg imponeret over, at stort set hver enkelt ret på menuen tiltalte mig, på trods af at de (næsten) 30 retter spændte over alt fra trøfler til lammehjerter og øllebrød.

Små retter til dyre penge

Jeg må sige at jeg efter aftenens besøg – og derfor måske også med en vis promille – var tæt på at tildele Geist 5/5 stjerner, men ved nærmere eftertanke, er der alligevel et par ting, som kunne have spillet bedre.

Den komplekse menusammensætning gør det svært at vælge en flaske vin, da man nemt kommer til at shuffle lidt frem og tilbage mellem fisk og kød. At der så ikke er ret mange vine at vælge på glas gør det lidt yderligere kompliceret.

Retterne er små, og vi måtte to mand igennem 9 retter sammenlagt. Regningen endte på godt 2.000 kr. og det er således ikke en middag, man byder sig selv så ofte, som Bo Bech ellers synes at lægge op til i sin vision med Geist.

Min anmeldelse
Mad
Vin
Betjening
Stemning
Value for money
Samlet:

Vælger man tre salte retter og en sød (som vi fik anbefalet), skal man slippe omkring 450 kr., hvilket jo egentlig er en ok menupris – men med drikkevarer pr. glas løber det hurtigt op.

Endeligt kunne tjenerne godt have været mere opmærksomme, især når man sidder og bestiller retterne ad hoc og derved oftere er nødt til at skulle fange deres opmærksomhed.

Men altså alt i alt en fantastisk oplevelse på Geist og en lyst til snart at vende tilbage.

Lokation

Restaurant Geist ligger i cntrum af København på Kongens Nytorv nr. 8. Find menuen og meget andet information på hjemmesiden her.

Geist 24

Geist 25

Begejstrende besøg på Geist4Pigen2013-05-05 13:03:57Det er egentlig et under, at jeg før nu endnu ikke havde aflagt Geist et visit, for jeg har haft den på todo-listen siden åbningen i 2011. Jeg ved ikke hvad jeg havde forventet, men jeg blev bestemt positiv overrasket – og begejstret – for Geist.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ricco
    05/05/2013 at 13:58

    Mums, det ser godt ud!

  • Leave a Reply